Prominenten stellen strategische visie voor Krimpenerwaard op

Officieel is het een burgerinitiatief, omdat stedenbouwkundige Riek Bakker uit Berkenwoude op persoonlijke titel met een groep deskundigen de toekomst van de Krimpenerwaard gaat beschouwen. 

Daarvoor wordt wel 300.000 euro uitgetrokken en nemen prominenten als Commissaris van de Koning Jaap Smit, voormalig minister Sybilla Dekker, Deltacommissaris Wim Kuijken en oud-directeur Staatbosbeheer Chris Kalden plaats in een onafhankelijke Waardcommissie. Er zijn minder gespecialiseerde adviseurs in Nederland werkzaam dan professor Bakker en haar eliteteam. “Juist vanwege onze bundeling van kennis en ervaring kunnen wij wellicht nieuwe ideeën inbrengen.” 

Kracht
Bakker was eerder betrokken was bij het rapport ‘Kracht van de Krimpenerwaard’, een initiatief van de Rabobank, en wil graag verdere stappen nemen aan de hand van de bevindingen. “We hebben gesproken met beide gemeentebesturen en ondernemers. Zij zien dit helemaal zitten. Onze kijk op economie, duurzaamheid, infrastructuur, de relatie met Rotterdam, bevolkingskrimp en samenwerking wordt uiteindelijk opgesteld in een rapport met wensen en aanbevelingen. Niemand is ergens aan gebonden.”

De lancering van haar burgerinitiatief gebeurde dinsdagmiddag ten overstaan van de gezamenlijke colleges van de gemeente Krimpenerwaard en Krimpen aan den IJssel. Persoonlijke motivatie was haar drijfveer. De deskundigen zitten op persoonlijke titel in de Waardcommissie. “Het zijn vakmensen, beslist geen egotrippers. We krijgen er geen cent voor.”

Informatieavonden
Om ook inwoners te betrekken bij de strategische visie voor de komende 30 (!) jaar worden twee informatieavonden gehouden op 24 oktober (raadszaal Krimpen aan den IJssel) en 31 oktober (locatie nog niet bekend).

Hoewel beleidsmarketeer Jan Eikema aangaf dat er nog geen uitgestippelde route en doelstellingen bestaan, krijgen inwoners via Riek Bakker straks een helder beeld van de aanpak. “Mevrouw Bakker is gewend om deelnemers enthousiast te krijgen.” Riek Bakker, die de ‘Kop van Zuid’ in Rotterdam reanimeerde: “Bij projecten waren soms twijfels of het mij zou lukken, maar ik wist criticasters te overtuigen.”

De burgemeesters Roel Cazemier en Martijn Vroom zijn benieuwd naar de uitkomsten. “We zijn er zeker van dat ons een gezaghebbende visie wordt voorgeschoteld.”

De Waardcommissie trekt er vijf maanden voor uit. De 300.000 euro is nodig om expertise in te huren, gaf Eikema (Awareness) aan. De gemeenten nemen 75.000 euro voor hun rekening. Provincie en ondernemers leggen 225.000 euro op tafel. De raadsleden moeten nog instemmen met de gemeentelijke bijdrage.

Pieter van der Laan , OKTOBER 2016 Bron: Het Kontakt

Lees verder op  www.visiekrimpenerwaard.nl

Gebiedsgemeente Krimpenerwaard   / Kwaliteitskaart   / Atlaskaart

 

Lees het vervolg op:

1 Reactie op “Prominenten stellen strategische visie voor Krimpenerwaard op
  1. m.R. Houtzagers schreef:

    Mooi initiatief en goed voor het gebied! Gezien de natuuropgave en het unieke veenweidenlandschap mis ik nog wel de inbreng wat betreft Landschap en Erfgoed. Organisaties als het Zuid-Hollands Landschap en het Erfgoedhuis Zuid-Holland willen daarom graag meedenken over de toekomst van dit unieke gebied!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*